Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele nouă luni ale acestui an atât ca serie brută, cu 1,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Ca serie brută, avansul afacerilor din comerţ a fost de generat, în perioada ianuarie-septembrie, de creşterea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,8%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (+3,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,4%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea s-a datorat avansului vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,8%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+3,5%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,4%.
În luna septembrie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 0,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,7%.

Pe serie brută, creşterea a fost generată de sporirea vânzărilor de produse nealimentare (+5,3%). Pe de altă parte, scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,1%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-3%).
Pe serie ajustată, evoluţia cifrei de afaceri a fost determinată de creşterile înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+2,8%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,1%).
Faţă de luna septembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 4,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,5%.
Evoluţia pe serie brută a fost datorată creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+11,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,2%.
Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2020, comparativ cu luna septembrie 2019, creşterea a fost generată de avansul vânzărilor de produse nealimentare (+9,7%) şi de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 5%. AGERPRES

Sursa foto: insse.ro