După mai multe luni în care teatrele și cinematografele au fost închise, iar zeci de evenimente anulate, un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului, prin care se urmărește, între altele, interzicerea sponsorizărilor de către companiile producătoare de tutun, creează noi probleme lumii culturale.

Reprezentanţii JTI au silicitat Camerei Deputaţilor respingerea propunerii anti-tutun -PL-x 587/ 2019 pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun- menţionând că „ascunderea pachetelor de ţigări prejudiciază piaţa legală şi bugetul statului”.

Compania a luat poziție în şedinta care a avut la Camera Depuraților.

„Este o inițiativă complexă și prost întocmită, din moment ce înșiși inițiatorii au depus pagini întregi de amendamente. Nu există niciun argument pentru hiper-reglementare. În momentul de față, sunt transpuse în legislația românească Directiva tutunului și Directiva privind publicitatea la tutun. Este interzisă publicitatea pentru produsele din tutun încă din 2004, iar pentru țigaretele electronice din 2016 – inclusiv la punctul de vânzare. Când Uniunea Europenă va revizui Directivele în domeniu, România le va transpune. Nu există motive nici pentru a introduce bariere comerciale. De unde și până unde expunerea unui produs în magazin reprezintă publicitate? Expunerea produselor este o obligație a comerciantului de a informa consumatorul și un un drept al acestuia de a alege”, a declarat Gilda Lazăr în cadrul ședinței Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților, referindu-se la propunerea legislativă PL 587/ 2019, propunere care a primit raport preliminar de respingere.

„În lumea musulmană, fața femeilor este acoperită pentru ca acestea să nu fie atractive. Tutunul este doar începutul reglementărilor extreme. Urmează zahărul, alcoolul, energia, băncile. Toate industriile pot fi considerate ne-etice sau poluante. Vom ajunge să trăim nu dintr-o activitate legală, productivă sau comercială, ci din ajutoare de la stat și de la fundații așa-zis caritabile. Drepturile de proprietate intelectuală sunt drepturi naturale și ar trebui respectate la fel de mult ca dreptul la exprimare sau la identitate religioasă”, a mai spus Gilda Lazăr.

JTI a trimis ieri o scrisoare oficială Camerei Deputaților prin care solicită respingerea PL-x 587/ 2019, referitoare la reglementarea produselor din tutun, atrăgând atenția că ascunderea pachetelor de țigări prejudiciază piața legală și bugetul statului. În Punctul de vedere negativ emis de Guvern, se estimează că adoptarea proiectului ar prejudicia încasările bugetare cu cel puțin două miliarde de lei anual.

Vezi articolul integral!