Pandemia a redus schimburile comerciale, iar datele Institutului Național de Statistică arată că România a importat mai puține bunuri anul trecut față de 2019, scăderea înregistrată fiind de 6,6%. Defalcat însă, datele INS arată că trendul de scădere nu se menține și când vine vorba despre alimente.

Concret, în cazul alimentelor și animalelor vii, datele INS arată un avans al importurilor de 6,1% în perioada analizată, până la valoarea de 7,18 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o pondere de 8,9% din totalul mărfurilor importate.

În privința băuturilor și tutunului însă, la finalul anului trecut a fost înregistrată o scădere de 0,4%. Companiile din România au importat mărfuri din această categorie în valoare totală de 737 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că acest segment continuă să reprezinte 0,9% din totalul importurilor realizate pe parcursul anului trecut.

Dacă vorbim despre exporturi de alimente și animale vii, anul trecut a adus modificări semnificative față de 2019, valoarea cumulată a mărfurilor vândute peste hotare fiind de 4,3 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere de 9,3%. În cazul băuturilor se mențin însă creșterile procentuale mari (+38,1%), deși valoare cumulată abia depășește 1,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că, în ponderea totală a exporturilor, acest segment reprezintă doar 2,5%, potrivit datelor INS.

Cumulat, anul trecut exporturile au însumat 62,1 miliarde de euro, în scădere cu 9,9% față de 2019, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 80,5 miliarde de euro. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale în 2020 a fost de 18,3 miliarde de euro, cu 1,08 miliarde de euro peste nivelul înregistrat în 2019.