4 aprilie 2014

După succesul înregistrat la prima ediție, de la Timișoara, a venit și rândul Iașului să găzduiască pe 3 aprilie o asemenea întâlnire. Evenimentul s-a desfăşurat la sediul Camerei de Comerț și Industrie şi s-a bucurat de participarea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, Consiliului Judeţean, Direcției Vamale, reprezentanților Parlamentului şi altor autorităţi locale din regiune.

DSC_0009Această asociaţie s-a înfiinţat pentru a crea premizele unei discuţii cu factorii de decizie şi a unei reprezentări consistente a micilor retaileri în faţa tuturor celor care îi asaltează: autorităţi, inspectorate, organisme de control, mari retaileri etc. Prin organizarea, anul acesta, a unor manifestări, evenimente, aducem micii comercianţi şi le prezentăm avantajele asocierii, îi întrebăm despre problemele lor şi căutăm soluţii pentru a rezolva, la nivel local şi naţional, problemele lor. Odată ce retailerii vor conştientiza importanţa aderării într-o organizaţie care să îi reprezinte şi vor face o listă comună de probleme, de revendicări, cuvântul lor va câştiga o considerabilă greutate. Sunt convins că atât comercianţii, cât şi consumatorii vor avea numai de câştigat dacă cei dintâi se vor implica activ, ca parte a unei comunităţi unite” a declarat Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași și Vicepreședinte al ANCMMR.

Scopul întâlnirii a fost de a prezenta Asociaţia şi activităţile sale către membrii potenţiali şi factori de decizie – comercianţi şi autorităţi locale – şi de a identifica problemele majore ale activităţii din retailul de mici dimensiuni, la nivel local. Cu toate Asociaţia funcţionează de puţin timp, a iniţiat deja discuţii şi colaborări cu autorităţile centrale şi cu reprezentanţii unor asociaţii ale investitorilor. Asociaţia este implicată într-un grup de lucru privind reducerea risipei de alimente, la nivelul Ministerului Agriculturii şi a demarat o acţiune de colaborare instituţională cu toţi cei care pot lua decizii sau sunt, într-un anume fel, implicaţi sau interesaţi de comerţul la acest nivel, precum şi cu breslele care ar putea susţine activitatea comercianţilor în interesul ambelor părţi.

Comunitatea mDSC_0016icilor comercianți este foarte importantă în economia românească și nu trebuie neglijată. “În perioada 2000 – 2010 IMM-urile au creat o jumătate de milion de locuri de muncă. Creşterea numărului, potenţialului şi competitivităţii IMM-urilor constituie o direcţie esenţială de relansare a economiei României şi de reducere a decalajelor economico-sociale faţă de ţările UE”, a declarat Cora Muntean, Secretar Executiv ANCMMR.

Problemele majore ale activităţii micilor retaileri sunt, astăzi, legate de politicile de urbanism ce permit marilor rețele să invadeze zonele rezidențiale, de impozitarea excesivă și de legislaţia fiscală impredictibilă şi instabilă.

Una din cele mai importante probleme legate de instabilitatea legislativă şi fiscală este impactul negativ al comerţului ilicit asupra cifrei de afaceri a micilor comercianţi. Volumul comerţului ilicit este în creştere ca urmare a ultimelor modificări legislative şi ameninţă vânzările firmelor care operează legal şi corect. De exemplu, doar în domeniul tutunului, piaţa ilicită a crescut în luna ianuarie 2014 la 15,7% din total piață, potrivit studiului Novel, care monitorizează incidența acestui fenomen la nivel național. Cea mai mare incidenţă este înregistrată în zonele de Nord-Vest a României, cu 24,5%, și respectiv Nord-Est,  ce include orașul IAȘI, unde incidența comerţului ilicit cu ţigarete este de 24.2%. De asemenea, o creștere semnificativă a fost înregistrată în zona de Sud-Est, care a crescut de la 12.9%  la 22.2%, devenind a treia regiune cea mai afectată de fenomenul comerțului ilicit. ANCMMR şi-a exprimat disponibilitatea de cooperare în combaterea fenomenului de comerţ ilicit şi pentru eradicarea acestuia, sprijinind iniţiativa locală de introducere a acestui subiect în agenda Guvernului ca şi subiect de Siguranţa Naţională.

După încheierea programului de evenimente locale, Asociația va înainta un raport cu problemele majore identificate în comunitatea comercianților și le va înainta către factorii de decizie din administraţia centrală. Programul de evenimente organizate de Asociaţie va continua în perioada următoare astfel: 24 aprilie – Tg. Mureş; mai -Cluj Napoca; septembrie – Conferinţa Naţională, Bucureşti; octombrie – Caraş Severin;  noiembrie – Craiova.