5 martie 2015
Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) salută și consideră că proiectul pentru noul Cod Fiscal reprezintă o bună intenție a Guvernului pentru însănătoșirea economiei, dar credem că proiectul ar trebui să sufere modificări (detaliate mai jos) deoarece produce și efecte negative pentru o parte dintre IMM-uri. Cele mai defavorabile propuneri din proiectul Codului fiscal ţintesc această categorie.

Principalele propuneri ale Codului Fiscal referitoare la activitatea comercianților mici și mijlocii sunt:
– Cota TVA standard scade de la 24% la 20% din 2016 şi la 18% din 2018;
– Cota de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% la 9% din 2016;
– Impozitul pe dividende va fi eliminat din 2016;
– Impozitul pe construcţii special va fi eliminat din 2016;
– Acciza la motorină scade cu 20%, iar la benzină fără plumb cu 18,62%;
– Microîntreprinderile vor plăti impozit pe venit de 1% dacă au peste doi salariaţi inclusiv, 3% dacă au un salariat, 3% şi 1.530 lei trimestrial dacă nu au salariaţi, 3% dacă nu nici salariaţi, nici activitate;
– PFA şi PFI vor plăti toate contribuţiile plafonat la cinci salarii medii lunar pentru veniturile realizate chiar dacă sunt şi salariate;
– Impozitarea clădirilor va fi în funcţie de destinaţie: între 0,08%- 0,2% pentru rezidenţiale şi 0,2 – 1,3% petru nerezidenţiale;
– Se aplică impozit pentru terenul de sub clădire;
– Impozitul pe terenuri va avea limita maximă dublă faţă de cea actual;
– CAS la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017;
– CAS la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017.

Domnul ministru al Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, recunoaște că prin măsurile prevăzute în proiect se înăsprește fiscalitatea la IMM-uri și PFA. Schema de impozitare propusă nu ia în calcul riscul ca mii de firme create pentru a desfăşura o activitate, şi nu în alte scopuri, ar putea fi închise. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, crede că s-ar putea desfiinţa 80 mii de firme şi alte câteva sute de mii de PFA, dar nu consideră că acesta ar putea fi un motiv de îngrijorare. “Ca să înţelegem situaţia de azi: vorbim de 820 mii PFA, PFI. Din acestea 220 mii sunt şi salariaţi. Nu ar fi niciun deranj pentru noi să se întoarcă din nou la salarii şi să plătească contribuţiile. Desfiinţarea lor nu ar avea niciun impact în economie. Noi am estimat că la IMM există posibilitatea ca 80 mii ori vor trece în stare latentă, ori efectiv vor dispărea.”

Nu doar noi, dar și reputați specialiști în domeniu (Sorin Istrate – specialist Contexpert) consideră anumite prevederi ca fiind instrumente care vor afecta grav activitatea micilor întreprinzători.
PFA vor plăti 43,5% în loc de 26%. Proiectul elimină actualele scutiri de plata contribuţiilor sociale în cazul PFA. Astfel, devine obligatorie contribuţia de pensii (CAS) de 10,5% pentru toate venturile din activităţi independente, inclusiv pentru persoanele salariate care acum sunt scutite de plată. Totodată, contribuţia de sănătate (CASS) nu mai este deductibilă la determinarea impozitului pe venit. Deşi suma platită este o contribuţie obligatorie, faptul că aceasta nu se mai scade la determinarea impozitul pe venit va duce la o creştere reală a impozitului de la 16% la 16,88%. Toate aceste modificări vor determina o creştere a impozitelor datorate de PFA de la circa 26% la venit net, la circa 43,5%.
Sediul firmei sau PFA în apartament, impozit local mai mare. O altă măsură care va afecta negativ microîntreprinderile şi PFA este impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţie – rezidenţială şi nerezidenţială – şi nu în funcţie de statutul proprietarului – persoană juridică şi persoană fizică. Proiectul de Cod fiscal prevede şi modalitatea de impozitare pentru clădirile cu destinaţie mixtă. Având în vedere că marea majoritate a microîntreprinderilor şi a PFA sunt înregistrate la domiciliu, rezultă că vor avea de plătit impozite în plus şi din aplicarea acestei măsuri.

Deoarece mica iniţiativă – microîntrepinderi, persoana fizică autorizată (PFA) – nu prea răzbeşte în România (există 21,3 de firme mici şi mijlocii la o mie de locuitori, media în UE fiind de 42,7 de firme) considerăm descurajante prevederile noului Cod Fiscal și solicităm autorilor proiectului să avem o discuție rațională înainte de a merge în Parlament cu documentul sau de a-și asuma Guvernul răspunderea.